Wat is de 20 wekenecho?

Bij de 20 wekenecho (SEO) kijkt de echoscopist of je kind lichamelijke afwijkingen heeft. Het is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. De echoscopist kan niet alles zien. Als hij/zij geen afwijkingen ziet, is dit geen garantie op een gezond kind. Het kan zijn dat de echoscopist afwijkingen ziet. Dit gebeurt bij ongeveer 5 van de 100 zwangere vrouwen.

  • Je bent niet verplicht om een 20 wekenecho te laten maken.
  • De 20 wekenecho is opgenomen in het basispakket en wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Wel moet je een aanvraagformulier van de verloskundige of arts mee te nemen.
  • Als de uitslag niet goed is, is het prettig om iemand bij je te hebben. Voor de 20 wekenecho verzoeken wij je om ook echt maar één persoon mee te brengen en geen kinderen.
  • De echoscopist ziet vaak ook of je een jongetje of meisje krijgt. Hij/zij vertelt je dat alleen als je dat graag wilt weten.

Geeft de 20 wekenecho zekerheid?

Nee, de 20 wekenecho is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. Je kind kan dus toch een afwijking hebben als de uitslag goed is. Bij vrouwen met overgewicht is het kind niet altijd goed te zien. Daardoor kan de echoscopist afwijkingen missen.

Hoe gaat de 20 wekenecho?

De 20 wekenecho vindt bij voorkeur plaats bij 19 – 20 weken zwangerschapsduur, maar mag tussen 18 en 21 weken zwangerschapsduur. Het is een uitwendige echo. Dat betekent dat we de echo ‘gewoon’ via de buitenkant van je buik maken. Het onderzoek duurt ongeveer 30 - 40 minuten, afhankelijk van hoe goed het kindje te zien is. Voor een tweelingzwangerschap wordt de dubbele tijd uitgetrokken, er zijn immers twee kinderen die volledig bekeken worden. Geef daarom bij het maken van de afspraak aan of je zwanger bent van een tweeling.

  • Bij de 20 wekenecho wordt het hele kind goed bekeken. Alleen speciaal opgeleide echoscopisten mogen de 20 wekenecho doen.

De uitslag van de 20 wekenecho

Bij de 20 wekenecho krijg je direct de uitslag. Als ouders wil je graag horen dat alles goed is met het kind. Bij 95 van de 100 zwangere vrouwen ziet de echoscopist geen afwijkingen. Vervolgonderzoek is niet nodig. De echoscopist zendt de uitslag via een beveiligd digitaal portaal naar jouw zorgverlener.

  • Heeft de echoscopist iets afwijkends gezien dan belt hij/zij met de verloskundige of gynaecoloog. Deze zal met je bespreken of je verder onderzoek wilt en wat het vervolgonderzoek inhoudt.
  • Het is niet altijd duidelijk of het inderdaad een afwijking is, hoe erg de afwijking is en wat dit voor je kind betekent. Vervolgonderzoek kan hier meer duidelijkheid over geven. Voor vervolgonderzoek wordt je verwezen naar een specialist in een Centrum voor Prenatale Diagnostiek, dat is een afdeling in het ziekenhuis. In de regio van Fetura is dat vaak een specialist in het Deventer Ziekenhuis maar kan soms ook een Universitair Medisch Centrum zijn. De specialist kan onderzoeken wat het kind precies heeft en wat de gevolgen zijn voor het kind. Je krijgt dan meer zekerheid.

De volgende afwijkingen zijn vaak goed te zien:

  • open rug 
  • open schedel
  • breuk of gat in de buikwand 
  • breuk of gat in het middenrif 
  • klompvoet
  • schisis (hazenlip)
  • afwezigheid of afwijking van de nieren
  • afwijkingen aan de armen of benen
  • afwijkende ontwikkeling van de botten
  • hartafwijkingen

Geslachtsbepaling tijdens een 20 weken echo

Tijdens het onderzoek kan het zo zijn dat het geslacht van het kindje goed zichtbaar is. Mocht je graag willen weten of je een jongen of meisje verwacht, dan kan de echoscopist dit vertellen. Wil je dit niet weten, dan is het raadzaam om aan het begin van het onderzoek aan te geven dat je het NIET wil weten. 

LET OP: Het kindje ligt soms niet goed in de buik waardoor het geslacht niet zichtbaar is. Omdat het geslachtbepalen geen onderdeel is van het medische onderzoek zal er niet meer tijd aan worden besteed om het alsnog te kunnen zien. Het kan dus zijn dat er tijdens de echo niet duidelijk wordt wat het geslacht is. Om dit toch te weten te komen kan je een pretecho plannen. Deze nieuwe afspraak kan soms niet dezelfde week al gepland worden. Hou hier rekening mee!

Registratie van jouw gegevens

Gegevens over het onderzoek en de uitslag komen in een landelijk informatiesysteem (Peridos), o.a. ten behoeve van de controle van de kwaliteit van de screening en om zicht te krijgen op welke afwijkingen gevonden worden. Je gegevens zijn goed beschermd.

Uitgebreidere informatie en hulp bij het maken van jouw keuze

Wij hebben je hier beknopt verteld wat de 20 wekenecho inhoudt. Voor uitgebreide of aanvullende informatie kun je de brochure Informatie over de 20 wekenecho lezen. Op de website Onderzoek van mijn ongeboren kind vindt je een keuzehulp en kun je ervaringen lezen van andere zwangeren (en hun partners): hoe maakten zij een keuze over de 20 wekenecho.

Maak een afspraak
voor een 20 weken echo