Veelgestelde vragen

Wordt een echo op verzoek (pretecho) vergoed door de zorgverzekeraar?

  • Een echo op verzoek wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. 
  • De kosten voor een pretecho dien je direct per PIN te voldoen.

Hoeveel mensen mag ik meenemen bij een pretecho?

Iedereen is welkom, dus ook kinderen. Onze ervaring leert dat als je meer dan 4 of 5 personen meeneemt, het vaak onrustiger is in de echokamer en dat je zelf mogelijk minder kan genieten van de echo en het kindje. Bij veel personen kunnen wij helaas niet iedereen een zitplaats bieden.

Wie mag ik meenemen bij een medische echo?

Bij een medische echo mag je alleen je partner (of een andere volwassene) meenemen. Dus géén kinderen. Wil je dat wèl, maak dan nog een extra afspraak voor een pretecho!

Wordt er naar afwijkingen gekeken tijdens een echo op verzoek?

Er wordt tijdens een pretecho niet gezocht naar of gescreend op aangeboren afwijkingen. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat de echoscopist bij toeval iets afwijkends ziet of een vermoeden daarvan heeft. In dat geval zal hij/zij je daarvan op de hoogte brengen en ook de verloskundig zorgverlener informeren.

Is echo schadelijk?

Nee, echo is niet schadelijk voor jou en je kindje. Meer dan 50 jaar wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat het echt geen kwaad kan. De manier waarop men de echoscopie toepast op zwangeren is volkomen veilig.

Hoe kan ik de foto's het beste bewaren?

  • De foto's die je meekrijgt zijn uitgeprint op thermisch high glossy papier. Dit papier is warmte- en lichtgevoelig. Het is aan te raden de foto's op een donkere plek te bewaren (in een fotoalbum of envelop).
  • Leg de foto's niet in het volle zonlicht, want dan vervagen ze.
  • Het is ook niet verstandig om ze te lamineren; door de hitte worden de foto's helemaal zwart! 
  • Een foto van een foto maken, inscannen of kopiëren kan natuurlijk wel.

Mag ik filmen tijdens het onderzoek?

Nee, dit is helaas niet toegestaan.

Maak een afspraak voor een pretecho


Ben je zwanger en erg benieuwd hoe jouw kindje eruit ziet? Kom dan naar Fetura voor een pretecho. Wij bezorgen jou, je partner en jullie dierbaren een exclusief voorproefje op jullie kindje.

Ik ben zwanger van een tweeling