Wat is de 13 wekenecho?

Vanaf 1 September 2021 kunnen zwangeren - naast de 20 weken/SEO ook deelnemen aan de 13 wekenecho/SEO. Dit gebeurt in het kader van de landelijke, wetenschappelijke IMITAS studie. Tijdens de 13 wekenecho wordt er gekeken naar afwijkingen bij het kind.

Wetenschappelijke studie

Het doel van de wetenschappelijke studie is om meer inzicht te geven in de voor- en nadelen van de 13 wekenecho/SEO. Daarbij wordt gekeken naar de uitkomsten van de 13 weken echo/SEO in Nederland en ervaringen van zwangeren en professionals. Want een vroege echo geeft de zwangere meer tijd voor vervolgonderzoek en om te bepalen wat ze met de uitslag doet. Maar aan de andere kant kan de 13 wekenecho/SEO misschien zorgen voor extra onrust en onzekerheid.

Is de echo verplicht?

De zwangere (en haar eventuele partner) bepaalt zelf of ze een 13 wekenecho/SEO laat uitvoeren. Om die keuze te kunnen maken, vraagt de verloskundig zorgverlener bij het eerste bezoek of de zwangere een counselingsgesprek wil. Zonder dit gesprek kunt u niet deelnemen aan het onderzoek. U moet namelijk uw toestemming geven en hiervoor tekenen. Ook is de het alleen mogelijk als de duur van uw zwangerschap exact overeenkomt met de periode waarin het onderzoek kan worden gedaan namelijk vanaf 12 weken en 3 dagen tot 14 weken en 3 dagen. Heeft u bijvoorbeeld een vakantie gepland in deze periode kunt u niet deelnemen aan het onderzoek.

Wij hebben je hier beknopt verteld wat de 13 wekenecho inhoudt. Voor uitgebreide of aanvullende informatie kun je de brochure Informatie over de 13 wekenecho lezen.

Maak een afspraak
voor een 13 wekenecho